Contractenrecht
Algemene informatie Contractenrecht
Iedereen sluit overeenkomsten. Veel mensen gaan zelfs veelvuldig meerdere contracten per dag aan. Denk aan de koop van een brood bij de bakker of de aankoop van een broek. Het aangaan van overeenkomsten is zo’n automatisme dat de meeste mensen er niet eens bij stilstaan.
Bij veel overeenkomsten is dat ook geen probleem. De essentialia van de overeenkomst (o.a. het onderwerp van de overeenkomst en de prijs) zijn voor beide partijen helder en het is niet rendabel om steeds alle opties uit te onderhandelen en/of op papier te zetten. In geval van discussies kan altijd worden teruggevallen op de wettelijke regeling.
De wet biedt onder meer regels voor de locatie en het moment van de levering, het tijdstip van betaling en wat partijen kunnen (of moeten) doen als hun contractspartner de afspraken niet nakomt.
In sommige gevallen is de overeenkomst echter dusdanig belangrijk of omvangrijk, dat partijen deze wél grotendeels of volledig uitonderhandelen. Clausules waarover dan frequent wordt onderhandeld, zijn onder meer een opzegregeling, een boetebepaling, de verplichting tot het stellen van zekerheid en/of de beperking of verlegging van aansprakelijkheid.
Voor zover de wet van regelend recht is hebben partijen deze mogelijkheid. Behoudens (semi-)dwingende wetgeving geldt in Nederland namelijk contractsvrijheid. (Semi-)dwingende wetgeving beoogt (één van) partijen te beschermen. Dit speelt, onder meer, in het huurrecht en het arbeidsrecht, maar ook het consumentenrecht is een typisch voorbeeld.
Het contractenrecht houdt zich echter niet alleen bezig met de inhoud van de overeenkomst, maar ook de totstandkoming daarvan (inclusief de pre-contractuele fase), de uitleg daarvan en de uitvoering en/of nakoming hiervan, inclusief het procederen over dit alles.
Artikelen over contractenrecht
Pasen zonder eieren?
De inkoper heeft niet bewezen dat de afspraken uit de overeenkomst van december 2021 nog van kracht zijn. Om die reden hoeft de legpluimveehouder geen eieren te leveren.
Het “slachtoffer” vond de carnavalsgrap niet geslaagd. Maar was het ook smaad?
Eiser was van mening dat zijn eer en goede naam was aangetast, door een advertentie van gedaagde in de plaatselijke carnavalskrant. Op die grondslag maakte hij aanspraak op vergoeding van zijn materiële en immateriële schade. Deze vordering is door de rechtbank afgewezen.
Ambtshalve toetsing: de erkende vordering wordt toch afgewezen
De rechter moet bepaalde onderwerpen ambtshalve toetsen. Daardoor kan hij een vordering afwijzen, zelfs als verschuldigdheid door de debiteur is erkend.
De poging tot benadeling van de pandhouder slaagt niet
Bij de verstrekking van een krediet loopt de geldverstrekker het risico dat hij zijn geld niet terugkrijgt. Om dit risico te verkleinen, kan de geldverstrekker zekerheden bedingen. Een veelvoorkomend voorbeeld is de hypotheekverstrekking door de koper van een woning....
De bijzondere zorgvuldigheidsverplichting voor de DGA bij een aandelenverkoop
Een aandeelhouder mag in principe zelf bepalen of hij zijn aandelen verkoopt en, zo ja, aan wie. Onder omstandigheden kan de aandeelhouder echter onrechtmatig handelen door zijn aandelen te verkopen. Dat wordt bepaald aan de hand van de “normale” norm van de onrechtmatige daad, niet aan de verhoogde norm voor bestuurdersaansprakelijkheid.
Een bitcoin of de waarde van een bitcoin?
Na de vernietiging van de koopovereenkomst is de verkoper verplicht om de ontvangen bitcoin terug te geven. Hij hoeft niet de waarde van de bitcoin te vergoeden.
Een extra uitzondering op de verplichting tot terhandstelling van algemene voorwaarden
Met zijn uitspraak van 11 november 2022 heeft de Hoge Raad een extra uitzondering op de terhandstellingsplicht aanvaard. De wederpartij kan de algemene voorwaarden ook niet vernietigen, wanneer hij op andere wijze (zelfs bij toeval) met de algemene voorwaarden bekend is geraakt.
Algemene voorwaarden
Met dit artikel informeren wij u graag over het gebruik van algemene voorwaarden, zoals de van toepassing verklaring en de mogelijkheden tot vernietiging.
Een oneerlijk rentebeding? Dan ook geen wettelijke rente!
Als een contractueel beding oneerlijk is, heeft de ondernemer ook geen recht op de wettelijke regeling. Dit ondervond een verhuurder van woonunits.
Contact
Recht van Nu
een handelsnaam van Rob Zwanenberg, verbonden aan Hermanides Advocaten
Beemdstraat 12
5652 AB Eindhoven
T 040 – 303 91 36
F 040 – 238 05 19
E info@rechtvannu.nl
Kantoorinformatie
Alle advocaten in Nederland zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten, Neuhuyskade 94, 2496 XM Den Haag, telefoon 070-335 35 35, info@advocatenorde.nl.
Hermanides Advocaten is een handelsnaam van Hermanides Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven en ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 17192064. BTW-nummer NL.8159.95.313B.01
Op alle dienstverlening van Hermanides Advocaten zijn de algemene voorwaarden van Hermanides Advocaten B.V. van toepassing.