Vastgoedrecht
Algemene informatie Vastgoedrecht
Het vastgoedrecht is de overkoepelende term voor alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op onroerend goed (de grond en de gebouwen die daarop gevestigd zijn).
Onder het vastgoedrecht vallen diverse (deel)gebieden van het recht.
De eigendom van het onroerende goed
Bij de eigendom van het onroerend goed kan in de eerste plaats worden gedacht een de aan- en verkoop daarvan, maar ook aan de verkrijging en/of het verlies daarvan, bijvoorbeeld door middel van verjaring.
Hoewel eigendom het meest omvattende recht op een goed is, is dit niet altijd absoluut. Het eigendomsrecht kan zijn ingeperkt door beperkte rechten. U kunt hierbij denken aan een erfdienstbaarheid (in de volksmond vaak “recht van overpad” of “buurpad” genoemd), aan een kwalitatieve verplichting en/of aan een recht van hypotheek.
Het huurrecht
Het huurrecht is breder dan het vastgoedrecht, doordat niet alleen onroerend goed kan worden ge- en verhuurd, maar ook niet-onroerende goederen. Zo kunnen roerende zaken wordt gehuurd (denk, bijvoorbeeld, aan de huur van een auto, al dan niet in het kader van een vakantie) maar ook vermogensrechten (zoals, onder meer, melkquota).
Wanneer in het kader van vastgoedrecht over huurrecht wordt gesproken, doelt men over het algemeen op, en maakt men een onderscheid tussen, (1) de huur van woningen (zowel de sociale sector alsook de vrije markt), (2) de huur van horeca- en winkelruimte (bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW) en/of (3) de huur van overige bedrijfsruimte (o.a. kantoorruimten, loodsen en magazijnen). Voor meer informatie over deze drie regimes wordt u naar dit artikel verwezen.
Het bouwrecht
Het bouwrecht omvat de regels die betrekking hebben op de bouw en aanneming van, onder meer, woningen en (bedrijfs)panden. Dit ziet, o.a., op de regels tussen opdrachtgever en aannemer (wat zijn (on)werkbare dagen? is er sprake van onderhandelingsdruk, of misbruik van omstandigheden?), maar ook tussen opdrachtgever en architect (of bouwkundig tekenaar) en tussen aannemer en onderaannemer.
Het burenrecht
Het burenrecht heeft betrekking op de wijze waarop buren met elkaar samenleven. Denk aan de regels omtrent erfafscheidingen, bomen en struiken.
Artikelen over vastgoedrecht
Bij schade aan het gehuurde moet de huurder “zijn onschuld” bewijzen
Over het algemeen wordt de huurder als zwakkere partij gezien. Wanneer schade aan het gehuurde ontstaat, komt de verhuurder echter een beroep op een bewijsvermoeden toe.
Dwangsommen voor huurders vanwege huisdieren
Met zijn vonnis heeft de kantonrechter Zwolle de huurders veroordeeld om de geluids- en stankoverlast van hun honden zoveel mogelijk te beperken. Onder meer moeten zij de ontlasting van hun honden voortaan binnen 15 minuten opruimen.
Ook na een waarschuwing blijft de waarschuwingsplicht voor aannemers bestaan
Ook na een waarschuwing blijft de voor de aannemer bestaande waarschuwingsplicht bestaan. Een aannemer kan dan bij hetzelfde project dan ook meermaals moeten informeren.
De Hoge Raad blijft de mogelijkheden tot landjepik beperken
De Hoge Raad blijft de mogelijkheden tot landjepik beperken. Na verjaring is de eigenaar zijn eigendom kwijt, maar kan hij deze – als schadevergoeding in natura – terugvorderen.
Geen waarschuwingsplicht voor vergunningsverplichtingen, in beginsel
De waarschuwingsplicht van artikel 7:654 BW brengt niet met zich mee dat de aannemer moet waarschuwen voor vergunningsverlichtingen
Corona-rechtspraak (een update): niet alle huurders hebben recht op coronakorting
In zijn beslissing van 24 december 2021 heeft de Hoge Raad uitgesproken dat huurders onder omstandigheden aanspraak hebben op coronakorting. De kantonrechter Roermond heeft in twee uitspraken geoordeeld dat huurders geen aanspraak hebben op huurkorting, wanneer de huurovereenkomst na 15 maart 2020 is ingegaan, of wanneer zij het pand doorverhuren aan een derde.
De zelfbewoningsplicht; ook bij persoonlijke omstandigheden
Een anti-speculatiebeding (zelfbewoningsplicht of verkoopverbod) bindt écht. Bij overtreding daarvan wordt de boete verschuldigd.
De verjaring van grond en het terugkrijgen ervan
Eigendom is het meest omvattende recht dat op een goed bestaat. De eigenaar mag in principe dan ook doen en laten met een goed wat hij wil. In de eerste plaats kan hij het natuurlijk gebruiken waarvoor het is bedoeld. In een woning kan hij gaan wonen; uit een kopje...
De huur van 290-bedrijfsruimte; huurtermijnen en opzegging
In dit artikel wordt toegelicht voor welke termijnen een huurovereenkomst kan worden aangegaan en wat de mogelijkheden en termijnen voor opzegging zijn.